18 Mart 2009 Çarşamba

Güzel sanatlara hazırlık ve karakalem çizim tekniğinin önemi

Güzel sanatlara hazırlıkta en önemli aşama serbest çizim yeteneğine sahip olmaktır, gördüğün bir objeyi, figuru, doğada var olan veya olmayan hayal ettiklerini desen ve hacim vererek ifade edebilmektir. Bunları yapabilmek için sadece yetenekli olmak, çizim kabiliyeti olmak ve bununla kalmayıp geliştirmek gerekir.
Olmazsa olmaz malzemelerimizi açıklayarak başlamak istiyorum. Rahat ve basarılı çizimler yapabilmek için malzeme çok önemlidir.Öncelikle ince ağır olmayan 5mm kalınlık yeterlidir, bir kaç boyda 35/50, 50/70, 100/70 duralit ve bir sövale (marangozveya kırtasiyelerde mevcut) temin etmeniz gerekecektir.
Çizim yapmaya baslamadan önce görmeyi ögrenmemiz gerekir. Örneğin bir objeyi incelerken onun simetrisini, assimetrisini, açık koyusunu, seklini oranını, kontür alanlarını, hacmini, alanını, mekanna göre boyutunu çok iyi görmemiz ve farkına varmamız gerekir.



Çizime küp, silindir ve buna cok benzer objelerle olusturacağımız kompozisyonlarla baslamak ileride yapacağınız figür, manzara gibi daha çok çaba harcıyacağınız çalışmalarınızı kolaylastıracaktır. Küp ve dairesel formlar heryerde karsılaşacağınız ana biçimlerdir bunları çizmeyi gölge ile hacim verip ısıklandırmasınıda yaptığınız taktirde o denli diger çizimlerinizinde kolaylıkla üstesinden gelirsiniz. Daima taramalarla çizim yapın yani birçok çizgi kullanın fakat en açık tondan başlamak sartıyla kendinize mutlaka bir ton skalası olusturun. Çizim nesnelerinin birçoğu sadece 5 tonla 3 boyutlu hazırlanabilir.Kalemin tonlarını kullanarak bir ton skalası çizin. İlk etapta 2 B veya 3B tonunda kakakalemi tercih etmenizde yarar vardır. Daha sonraki detaylı çizimlerde farklı tonları olan kalemlerle farklı geçisler elde edebilirsiniz.




Başlangıç seviyesinde çevremizde bulunanan en basit objelerden örnek vermek gerekirse çay bardardağı, vazo, sise, sandalye üzerine yerlestirilmis bir kumas parçası gibi silindir biçimlere ve kübik biçimlere benzeyen objeleri tekrar tekrar en doğru bir biçimde çizmek gerekir.
Daha ileri orta seviyelere geldiğimizde, objelerimizin çoğaldıgını iç ve dış mekana dahil oldugunu, kompozisyonlarınızın, konularınızın zenginleştiğini göreceksiniz. Mekanlarla birliklikte perspektifide kullanmaya başlayacaksınız.
Doğadaki iki boyutlu ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesine perspektif denir.


Perspektifin çizim kompozisyonunda çok önemli bir yeri vardır. Perspektifi doğru kullanarak çizimlerinizi daha gerçekçi yaparsınız. Perspektif kurallarını iyi öğrenmek yaratıcı yeteneğinizi de geliştirir.
Figur çizmek sabır işidir. Hemen pes etmeyin. Figür çizimi yapabilmek birkaç yıl alabilir. Öncelikle bol miktarda el ayak ve yuz çizimleri yapın. Çizim alıştırmaları yaparak kendinizi yavaş yavaş geliştirebilirsiniz ve insan çiziminiz çok daha iyi olur. Tahta mankenle baslamak harika bir model olur size. Daha sonraki ileri aşamalarda ailenizden ve arkadaslarınızdan modellik için faydalanabilirsiniz. Jest ya da hareket eskizleri genelde çok çabuk çizilir. Bazen 1 dakikadan az bir sürede. Görkemli işler çıkartmaktansa hareketli figür eskizi çizmenizde fayda var. Bu nedenle tek amacınız duruşu, el ve kol hareketlerini sağlam çizmek olsun. Çöp adamlarla çabucak yapılarn eskiz çalışmarı durusun temelini olusturur, bu temel olustuduktan sonra figürümüzü giydirip hacim ve açık koyusunu daha dogru yerlestirmiş olursunuz, yani hareketi yakalamak çok önemlidir.





En ileri seviyelerinizde artık insan, hayvan, hayal gücünüzü katıp çesitli konularda daha büyük ebatlarda kağıtlara rahatlıkla çizimler yapma aşamasına gelmiş olacaksınız.
Röprodüksiyon; bir sanat eserinin aslına uygun kopyasıdır.Ustalaın eserlerinden röprodiksiyon çalısmaları yapmak guzel sanatlara hazırlananlar için önemlidir. Eserler incelenerek, çesitli kalemler kullanılarık füzen, kömür, yağlı kalem, tebesir, renkli kalemler veya boyalarla deneme çalısmaları faydalıdır.
Hayatınızın her anında çizim yapabilmelisiniz, elinizin altında mutlaka küçük bir eskiz defterinizin bulunması ise size çok faydalı olacaktır, istediğiniz her anı bir fotoraf gibi defterinize eskiz yapabilirsiniz ve bu inanın çok eğlenceli bir oyun gibidir. Güzel sanatlara hazırlanmanın tekniğini anlatmaya çalıstım, tabi bunların dısında bir resim kursuna başlayabilirsiniz fakat kursa gitmek ancak sistemli çalısmanızı sağlıyacaktır inanın gerisi size kalıyor. Tüm Güzel sanatlaralara hazırlanan arkadaşlarımızı tebrik ederim ve sonsuz başarılar dilerim.

İlknur ÖZEN

3 yorum:

tasarım mekani dedi ki...

Cizimin harika... nasilda becerebiliyorsun boyle.. tam bir kabiliyet isi. medinem

18 Mart 2009 11:27
Unknown dedi ki...

resim yapmayı ve fotograf çekmeyi çok severim,sizden faydalanacağımı umuyorum,elinize sağlık.

26 Mart 2009 02:36
Gökkuşağı dedi ki...

bende bir çizimci olarak ufkumu açtınız çalışmalarınız çok güzel zevkle takip ediyorum

2 Nisan 2009 00:30