18 Şubat 2009 Çarşamba

Lale Devri minyatürcüsü: Levni


Levni (17. yüzyıl sonları, Edirne- 1732, İstanbul), asıl adı Abdülcelil Çelebi, Lale Devri'nin en tanınmış minyatürcüsüdür. Minyatür sanatına derinliği ve perspektifi getirmiş, yapay, yaldızlı ve canlı renkler yerine daha doğal renkler kullanmıştır.

Topkapı Sarayı'ndaki nakkaşhanede tezhip öğrendi, daha sonra da II. Mustafa zamanında sarayın başnakkaşlığına getirildi. III. Ahmet döneminde de bu görevini sürdürdü. Lale Devri'nin insanı olmasından dolayı, minyatürlerinde daha çok eğlence sahnelerini işledi. Şair Vehbi'nin, III. Ahmed'in şehzadelerinin 1720'deki sünnet düğünün anlatan Surname'sini süsleyen minyatürleri Levni'nin en ünlü eserleri arasındadır.




[Levni_152.jpg]


[Minyature_023.jpg]


Perspektif, resmettiği insanların kişisel özelliklerini yansıtmaya verdiği önem, resimdeki renk ve kompozisyon uyumu Osmanlı Minyatür sanatı için oldukça önemli yeniliklerdi.

Levni'nin eserleri arasında Kaygusuz Abdal minyatürü bulunmaktadır.

1 yorum:

Melike Okutan dedi ki...

Minyatür çok önemli bir sanat. Minyatür sanatçısı asıl adı Abdülcelil Çelebi olan Levni diye bilinen şahıs Lale Devri'nin en tanınmış minyatürcüsüdür.

Minyatür sanatçıları geçmişten geleceğe mirası aktaran kişilerdir. Bu yüzden ben sanatçıları, ressamları, heykeltraşları, minyatür sanatçılarını miras avukatı gibi görüyorum.

Çünkü sanatçılar, ressamlar, heykeltraşlar, minyatür sanatçıları da nasıl ki miras avukatı muristen kalan mirası esas sahipleri olan mirasçıları iletiyorsa, sanatçılar da geçmişten aldıkları mirası gelecekteki nesillere aktarıyorlar.

Sanatçılara çok şey borçluyuz.

29 Mart 2022 10:03